Csak a szél

A 108. Magyar Ügetőderbyt Csak a szél nyerte Fazekas Imre mesteri hajtásával.

A kanca származását érdemes részletesebben megvizsgálni.

Apja Ken Warkentin 1.10,0, 22-szer futott 12-szer nyert, össznyereménye: 902.355 USD, korábban Amerikában állt, jelenleg Svédországban fedez, több mint 700 csikót adott, nagyon jó örökítő. Legjobb ivadéka Oho Diamond 1.08,6 (pej kanca), Kanadában 2011-ben született és az Egyesült Államokban futott.

Ken Warkentin apja a kitűnő örökítő Yankee Glide, az ő apja pedig a fajta egyik meghatározó ménje volt Valley Victory.

Anyja Jambo egy kiemelkedően jó amerikai családból származik, anyja Louisa féltestvére az előzőekben említett Valley Victorynak, a család minden generációban kiemelkedő képességű lovakat ad.

Anyja Naná 2007-ben született legjobb teljesítménye 1.15,2, ötéves korában ügette harmadikként. 2010-ben megnyerte a Magyar Ügetőderbyt 1.15,7-ben, ez a régi Ügetőderby legjobb ideje (1900 m háromévesek). 2-6 éves korában 58-szor futott, 14-szer nyert, össznyereménye 15.276.000 Ft. Fazekas Imre volt trénere és általában ő is hajtotta. Pályafutása befejezése után tenyésztője és tulajdonosa tenyésztésbe állította, a Rádiházi Ménes gondjaira bízta. Ezidáig hat csikót adott, közülük egy idén született, sajnálatos volt egy csikója, mely korán elpusztult. Gazdája a kiemelkedő képességű kancát csak az elérhető legjobb ménekkel termékenyíttette. Azonban a korábbi csikói nem közelítették meg Csak a szél képességét. Ismert tény, hogy Kaszás Gergő a tenyésztést nagy szakszerűséggel végzi. Első kancája a kitűnő Arianne I.T. volt, mely Svédországból került hazánkba. Az apa a legendás francia Ideal du Gazeau, az anya pedig egy Amerikából importált kanca Rosie’s Girl akinek az apja Super Bowl. A kancacsalád terebélyes és termékeny.

A pedigrében csak Super Bowl neve található kétszer (a negyedik ősi sorban), az ötödikben viszont sok nagy név szerepel többször is, Speedy Crown, Star’s Pride. A Speedster és Star’s Pride vonalba tartozó méneken kívűl csak kétszer szerepel Victory Song mén és egyszer egy francia. Gyakorlatilag a rokontenyésztettség mértéke elhanyagolható. A pedigré a klasszikus jól bevált utat követi, az anya Volomite-Star’s Pride vonalú, az apa pedig Speedster-Speedy Crown.

Néhány szó a kancacsaládról. Arianne I.T. beváltotta tulajdonosa elvárásait és jó lovak sorát adta, kiemelkedik C’est la Guerre 1.16,3 és Guernica 1.15,9.  C’est la Guerre szintén két kiemelkedően jó utódott adott Nanát és Ollyan nincset 1.14,0.

Tony Oaks az anyai nagyapa az utóbbi évtizedek egyik legjobb apaménje volt hazánkban, kár, hogy csak néhány szezonban szolgálta a magyar tenyésztést.

A derbynyerők listáját tanulmányozva kitűnik, hogy a 32 győztes kanca közül Naná a negyedik, aki adott nyerőt. Figyelembe kell venni, hogy 5 kancának még nincs versenyző ivadéka.

A korábbi derbynyerő kancák és nyerő utóduk.

Normafa - Vak Bottyán fm 1970 (Kabala)

Hitelező - Zsenerőz pk 2015 (S J’s Photo)

Jungfrau - Time To Say Goodby stpm 2012 (Maximus Lindy)

Remélhetőleg a kanca további pályafutása beváltja tenyésztője elképzeléseit és a versenyzés után a jövőben a tenyésztésben is olyan csikókat ad, melyek túlszárnyalják anyjuk eredményeit.

Gratulálunk Kaszás Gergőnek, Fazekas Imrének a mesteri hajtásért, Fazekas Andreának, aki sokat foglalkozik Csak a széllel, a Rádiházi ménesnek, ahol felnevelték és Dr. Török Erzsébetnek, akinek a csikó megszületésében nagy szerepe volt.