Aperianov Zakariás emlékére

2015. február13-án elhunyt Aperianov Zakariás a lósport legendás mestere

A 88 éves korában elhunyt Pubi – „mert ez volt az istállóneve” 1939-ben 12 évesen az alagi gróf Pejachevich Albert jockey-iskolájában kezdte hosszú 70 éves pályafutását. Az utolsó generáció tagja, akik még a háború előtti rendszerben kezdték a lósport világában való tevékenységüket. Fiatalon 25 évesen lett tréner, majd ahogy ő mondta „a jó tréner velejárója a szerencse” igen korán megkörnyékezte, mert 1961 őszén megkapta a 4 láb kesely sárgát, IMPERIÁLT és megkezdte diadalmas derbygyőzelmeinek sorozatát és eredményes tréneri működésének több évtizedes diadalútját. 1963-ban Amerikában Washingtonban díszoklevelet kapott, annak elismeréseként, hogy lovával, IIMPERIÁLLAL részt vett a világ akkori legnagyobb versenyében a 100.000 dollárral díjazott Washington D.C. Internationalban.

Halálával nagy űrt hagyott maga után, de vigaszunk csak az lehet, hogy mesterünk életpályájával a következő generációk számára kell, hogy példaképpé váljon.

Március 6-án 12 órakor gyászmisét mondtak Aperianov Zakariás lelki üdvéért, majd ezután temetése 13 órakor volt a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, ahol a lósport világának tekintélyes szereplői kísérték utolsó útjára mesterüket. A hiányzók ellenére is sokan vettek részt a ravatalozóban, ahol Hesp József és Száraz György búcsúztatta Aperianov mestert. A temetés költségeit a Kincsem Nemzeti Lóverseny Kft., a Magyar Lovaregylet, a VIII. kerületi önkormányzat, valamint a mestert tisztelő turfrajongók sokasága adta össze, ezzel is segítve az özvegyet. 

Száraz György