Sajtóközlemény - január 12.

KK , 2010. 01. 12., k - 14:46

A hazai lóversenyzés szereplőinek közleménye az MNV Zrt. 25 %-os csökkentési tervével kapcsolatban

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., mint a hazai lóversenyzés működtetője és irányítója az ezévi versenyszezon keretszámait 25%-kal készül csökkenteni.

Az évente megtartott futamok számának drasztikus megnyírbálása, a lóversenyzésben érdekeltek minden körét súlyosan érinti, több száz munkahelyet és milliárdos ló értéket veszélyeztet.

A zsokék, hajtók, idomárok, istállóalkalmazottak, futtatók, tenyésztők érdekképviseleti egyesületei és a csodaló, Overdose sikerei nyomán elkötelezett lóversenyrajongók népes tábora egyaránt úgy gondolja, hogy ismét olyan döntés született, melybe nem vonták be kellőképpen az érintetteket.

Szorgalmazzuk, hogy a hazai lósportban kezdődjön meg a rendszerváltás óta halogatott szerkezeti átalakítások végrehajtása, melynek keretében kerüljön kidolgozásra már az idei évet is érintő 5 éves időszakot átfogó távlati terv. Ennek elkészítésében a lóversenyzésben érdekelt szakmai szervezetek készek közreműködni, annak érdekében, hogy a pénzügyi szempontok mellett a versenytechnikai szempontok egyaránt érvényesüljenek valamint a 183 éves múltra visszatekintő magyar lóversenyzés hagyománya, folyamatossága ne sérüljön.

Amikor művelt emberek Gróf Szécheny István halálának 150. évfordulójáról emlékeznek meg, szomorúan állapítjuk meg, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő a legnagyobb magyarról úgy kíván megemlékezni, hogy élete egyik főművét ellehetetleníti.

Budapest, 2010. január 12.

 

Összefogás a Magyar Lóversenyzés Jövőjéért Egyesület,

Magyar Lovaregylet,

Magyar Ügetőló Futtatók Egyesülete,

Magyarországi Galopp Versenyló Tenyésztők Egyesülete,

Magyar Ügető Amatőrhajtók Egyesülete,

Ügető Tenyésztők Országos Egyesülete,

Galopp Trénerek és Zsokék Egyesülete.

 

***************

A helyzettel kapcsolatban érdemes elolvasni az Index 2002 február 26-i cikkét.