Elemzések, tanulmányok az oldalon korábbról

KK , 2010. 06. 26., szo - 18:26

A lóversenyzés helyzete ismert. A napi forgalmak számai önmagukért beszélnek. Azon lehetne vitatkozni, hogy a válság pontosan mikor kezdődött - megközelítés kérdése. Tény, hogy több, mint 10 éve, legalább a rendszerváltozáskor, de már korábban is voltak jelek, ha nem is erőteljesek. A mélyrepülés előre látható volt, a süllyedés megállítása érdekében több elemzés, tanulmány is készült. Ezekben egyesületünk együttműködve a Magyar Lovaregylettel és más szakmai szervezetekkel igyekezett felhívni a figyelmet, rámutatni a gondokra és megoldási javaslatokat felmutatni. Úgy tűnik nem kísérte siker az igyekezetet.

A jelenlegi politikai és gazdasági változás és több szakmai szervezet igyekezete is indokolja, hogy felhívjuk a figyelmet a meglévő tanulmányokra, nagy valószínűséggel vannak bennük használható dolgok. Tekintettel arra, hogy a helyzet, a struktúra nem változott az elemzések legtöbb következtetése, javaslata helytálló és alkalmazható.

Itt olvasható a Tanulmány a lóversenyzés helyzetéről – 2005 augusztus címmel az ÜTOE által készített elemzés, itt pedig az ismert ír szakértő Tony Watkins tanulmánya 2008-ból.

Ki kell emelni ez utóbbi tanulmányból a következő sorokat, Talán érdemes lenne elgondolkodni és alkalmazni a leírtakat.

"Amint azt megállapítottuk, a magyar telivér és ügető ipar, jelenlegi felépítésében nem fenntartható. Ezért most csak két dolog közül választhatunk:

1.     Valamennyi tevékenység és ingatlan felszámolása.

2.    A teljes szektort teljes mértékben újra kell strukturálni Magyarországon, fenntartható módon.

Az utóbbi időben az ágazat privatizálására tett sikertelen kísérletek szintén jól mutatják, hogy a magánszféra részéről nincs olyan valós érdeklődés, mely felismerné a versenyzés és fogadás kereskedelmi értékét. Ezért tehát a kormány egyetlen válasza, amennyiben az pusztán a dolog gazdaságossági részét veszi alapul, az lehet, hogy minden eszközt el kell adni és fel kell számolni.

Ez az opció, természetesen, véget vet a magyarországi telivér versenyzésnek és tenyésztésnek, ügetőnek, mely mind-mind nagyon is része volt az ország örökségének és kultúrájának évszázadokon át.

Ugyanakkor a másik megoldás is járható, de csak akkor, ha:

Minden érintett a magyar lovas ágazat hagyományainak folytatása mellett kiáll.

Valamennyi érintett el kell, hogy fogadja, hogy a jelenlegi helyzet nem minősül fenntarthatónak, és muszáj változtatni rajta.

Minden, érintett szervezet/szövetség el kell, hogy fogadja, hogy radikális változtatásokat kell eszközölni a sikeres együttműködés érdekében.

A kormányzat elkötelezettsége arra, hogy az ágazatot közvetlenül, vissza nem térítendő módon finanszírozza és egyéb formában támogatja, egy adott időszakon keresztül, 5-7 éves stratégiai terv alapján, mellyel minden érintett egyetért és támogat.

El kell fogadni, hogy a kormányzati támogatásért cserébe az ágazat elkötelezi magát a teljes átalakításra, illetve az egyéb olyan bevételi források generálására, melyekkel a stratégiai terv végét követően el tudja magát tartani. "