Horatio Luro, az elmúlt évtizedek legeredményesebb fedezőménje

jz , 2011. 08. 10., sze - 11:45

Horatio Luro, az elmúlt évtizedek legeredményesebb fedezőménje

 

A hazai angol telivér tenyésztés színvonalának emelése érdekében a Magyar Lovaregylet szakértői mintegy feltámasztva a háború előtti Kilences Bizottmány intézmény rendszerét két jó származású és jelentős versenyteljesítményű mént (Glenstal és Horatio Luro) vásároltak Angliában és Írországban a rendszerváltozást követő években.

A hatéves Horatio Luro 50.000 Guineas áron került hazánkba 1993-ban. A Magyar Lovaregylet ménje 1987-ben született Amerikában. 17 versenyéből 5-ször győzött és 11-szer futott pénzért, nyereménye 408.900 francia frank és 95.334 amerikai dollár. Négy szezonban futott, szülőhazájában és Franciaországban. Tulajdonosa, Sheikh Mohammed Európában a sokszoros francia champion tréner, Andre Fabre idomításába adta a lovat. Sikereit középtávon, 1600 és 2100 méter között aratta. Győzött Maisons-Laffitte-ban, az 1600 méteres Prix Urgence-ben. Kétévesen második lett Longchamp-ban az 1600 méteres Prix de Tontenoy-ban és az 1800 méteres Prix de Saintroman-ban (Gr-III.), valamint negyedik a Darly’s Joy Stakesben (Gradet 3).

 

Az első évjárata ’96-ban mutatkozott be a Kincsem Parkban, mellyel rögtön apamén champion lett a kétéves apák között. A népszerű „Luro” egyenletesen és jól teljesített, évről-évre a legeredményesebb mének között szerepelt. A kétezres években hatszor (2000, 2001, 2004, 2006, 2007, 2008) volt apamén champion hazánkban, emellett számtalanszor volt első az egy startra eső nyeremény alapján. A magyar tenyésztés utolsó húsz-harminc évét vizsgálva kijelenthetjük, hogy Horatio Luro volt a legeredményesebb magyar fedezőmén. A korszakos jelentőségű, javító hatású mén elsősorban Dióspusztán fedezett, de egy-egy fedezetési szezont töltött Kakucson Bagi Imrénél, Orosházán Puskás Józsefnél és Kerteskőn Kanics Ákosnál. Horatio Luro után a legtöbb csikót Dióspusztán nevelték fel, a legjobb csikók a kakucsi ménesben születtek tőle. Jó küllemű, erős csontozatú, kemény lovakat adott, akik között számtalan hasznos és klasszis versenylovat találunk. Horatio Luro átütő sikerét bizonyítja, hogy adott klasszist rövid, közép és hosszú távra ezen kívül több gát és akadályverseny nyerőt és helyezettet.

 

Származása, versenyeredménye alapján, majd az eredményesen futó ivadékainak köszönhetően a környező országokból is egyre több tenyésztő vitte hozzá kancáját. Neves cseh és lengyel ménesek is szerették volna maguknál felállítani, de a Lovaregylet vezetősége ragaszkodott ahhoz az elvéhez, hogy a ménnek elsősorban a hazai telivér tenyésztést kell szolgálnia. Kiváló örökítő képességét jól mutatja, hogy idős korában is több sikeres lovat adott. 2009-ben 22 évesen pusztult el, utolsó évjárata 2008-ban született meg.  A telivér tenyésztésünk aranykorában működött mének méltó követője volt Horatio Luro aki mindenben beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

 

Apja, El Gran Senor évjárata kiemelkedő tudású lova volt. Nyolc versenyéből hetet megnyert, „csak” az Angol Derbyben kapott ki. Győzött az Ír Derbyben, az Angol 2000 Guineasban, és a két legjelentősebb angol és ír kétéves versenyben, az 1400 méteres Dewhurst Stakesben és a National Stakesben. A nyolcvanas évek első felének egyik legeredményesebb lova volt a 136-os timeform számával és 370.000 fontos nyereményével. Számtalan kiváló ivadékából ki kell emelni, Rodrigo de Triano-t, Corrazona-t, Kundalini-t, Senor Tomas-t, Belmez-t, Al Hareb-et és Saratoga Sprins-t.

 

Anyja, a kőkemény Solo Haina öt évig futott és 39 versenyéből 13-szor győzött. Megnyerte a Delray Stakest és a Criterium Stakest, harmadik volt az Orchid Handicapban (Graded 2) és negyedik a La Prevoyante Handicapban (Graded 3).

 

A legjobb ivadékai

 

Akito: - 85,5 GHP

 

I. Kétévesek Kritériuma, Gróf Erdődy Rudolf Emlékverseny, Nemzeti Díj, Magyar St. Leger, Batthány-Hunyady Díj, ATTOE Díja, Kincsem Díj, Budapesti Díj, Lovaregyleti Díj, II. Magyar Derby, Szent István Díj, Köztársasági Díj

 

Ámor: - 77 GHP

 

I. Kincsem Díj, II. Nemzeti Díj, II. Alagi Díj, III. Magyar Derby

 

Barbarella: - 74 GHP

 

I. Magyar Kancadíj, Hazafi Díj, II. Gróf Széchenyi István Emlékverseny, III. Szent István Díj, III. Kincsem Díj

 

Barcalore:

 

I. Osztrák Kancadíj, Osztrák Stuten Trial, Erzsébet Királyné Díj

 

Black Rose: - 76,5 GHP

 

I. Kozma Ferenc Emlékverseny, Báró Wesselényi Miklós Emlékverseny, II. Kozma Ferenc Emlékverseny

 

Megértő: – 68 GHP

 

I. Kétévesek Kritériuma, Hazafi Díj, III. Gróf Károlyi

Gyula Emlékverseny

 

Menedzser: – 78 GHP – fedezőmén

 

I. Alagi Díj, Magyar Derby, Kincsem Díj, Szent István Díj 2x FVM Díj, II. Nemzeti Díj, Köztársasági Díj, Magyar St. Leger, FVM Díj, Lovaregyleti Díj, III. Kincsem Díj

 

Road Runner: – 78 GHP – fedezőmén

 

I. Central European Breeders Cup Classic, FVM Díj, 2x Szent István Díj, II. Magyar Derby, Kincsem Díj, Magyar St. Leger, Millenniumi Díj, Lovaregyleti Díj, Kétévesek Kritériuma, III. Osztrák St. Leger, Lovaregyleti Díj, Kincsem Díj, Freudenauer Derby.

 

Rubinia: - 74 GHP

 

I. Magyar Kancadíj, Alagi Díj, Kétévesek Kritériuma

 

Saca: – 74 GHP

 

I. Szent László Díj

 

Rajtuk kívül ki kell emelni a Németországba eladott Apple Luro-t (73,5 GHP  II. 2x Budapesti Díj-Kállai P. Em., III. Imperiál Díj), Álomarcút (74 GHP II. Kozma Ferenc Emlékverseny), INXS-t (70 GHP II. Szent László Díj). Lady Katát (70 GHP II. Magyar Kancadíj) a tehetséges ugró és gátversenyt nyerő Aranyfürtöt és April Sky-t valamint a gát és akadály tréning után a military sportban eredményesen versenyző Bettle-t.

 

Krebs András és Szécsi Rezső