Dean A. Hoffman - Az ügető három muskétása

Publikációk

Dean A. Hoffman ismert amerikai szakíró írta az alábbi cikket, melyet szíves hozzájárulásával jelentetünk meg.

Az ügető három muskétása.

Nem emlékszem olyan időre, amikor az ügetőversenyzés egymás utáni években három olyan csodálatos ügető versenylóval rendelkezett volna, mint Donato Hanover, Deweycheatumnhowe és Muscle Hill triója, mely 2006-és 2009 között ékesítette a pályáinkat. Mindegyik mén két szezonban versenyzett rendkívül hasonló eredményekkel. Vessünk egy pillantást a pályafutásuk összegzésére és látható, hogy könnyen összehasonlíthatók.

 

Név

Start

Győzelem

Nyeremény

Idő

Donato Hanover

22

19

2,998,777 USD

1.08,5

„Dewey”

25

22

3,155,178 USD

1.08,8

Muscle Hill

21

20

3,273,342 USD

1.08,5

 

Egymás között könnyen össze lehet hasonlítani őket, ugyanakkor korábbi championokkal nem ilyen egyszerű, mint Mack Lobell, vagy Nevele Pride. Mack Lobell 91-szer futott az Atlanti Óceán mindkét partján és 71-szer nyert, 10-szer volt második. Nevele Pride 68-szor futott a három versenyszezonja alatt, ez ugyanannyi, mint amit a három mén együtt teljesített. Mindkettő, Mack Lobell és Nevele Pride is gyakran félmérföldes pályán futott, ugyanakkor a három közül egy sem futott kétkörös pályán, de még 5/8 mérföldes pályán sem.

Beszéltem két top amerikai trénerrel, akiknek több lova is futott - és nyert - a legnagyobb ügető versenyekben, Muscle Hillről elcsendesedve szóltak. A két előbbiről tisztelettel nyilatkoztak, ugyanakkor Muscle Hillről úgy beszéltek, mintha valami genetikai furcsaság lenne, egy ló aki a lehetetlent is rutinból oldja meg.

Igen rámutatnak ők is hasonlóan másokhoz, lehet, hogy Muscle Hill nem áll szabályosan, de nem kérdőjelezik meg azt az erőt, ami előreviszi.

Eléggé szerencsés voltam, hogy sok nagyszerű ügetőt lássak az Atlanti Óceán mindkét oldalán és sokat láttam verve is a legnagyobbak közül – Nevele Pride, Mack Lobell, Ourasi. Még a legnagyobbak képességének is van határa.

Nagyon jól tudom, hogy Muscle Hill képességének nem láttam a határát. Az egyetlen verseny, amit elvesztett az a pályafutásának első startja volt, ahol egy nyakhosszal kapott ki, de a következő 20 versenyében nem csak veretlen volt, hanem ki sem volt igazán próbálva. Milyen gyorsan ügetett volna Muscle Hill, ha egy 1:50 (1.08,3) alatti poroszkával futott volna együtt, vagy egy régi divatú idő elleni futásban vett volna részt? Nem tudjuk. Mint ahogy mondtam minden lónak van határa és általában ezeket a határokat a karrierje elején megtalálja. Muscle Hill egyszerűen soha nem találta.

Nem lett volna óriási dolog, ha ez három ló találkozik a versenypályán? Mi történt volna, ha Donato Hanover őtéves koráig futott volna, Deweycheatumnhowe négyéves koráig és összekerültek volna a hároméves Muscle Hill-lel? Soha nem tudjuk meg, köszönhetően egy olyan rendszernek, amely megengedheti magának, hogy a csillagok két szezont töltsenek a pályán és utána visszavonuljanak.

Most már természetesen ez a három apamén más útra állt, mely teljesen különbözik a versenyzéstől. Muscle Hill lehetett a legjobb a három közül a versenypályán, de ez nem garancia arra, hogy ő lesz az első a tenyésztésben is. Ez egy teljesen új játék.

Donato Hanover nagyon magasra tette a lécet azzal, hogy az első évjáratában 2011-ben ő adta az évjáratelső mént és kancát is, emellett adott több más jó lovat is. A fedeztetési listája hamar megtelt. A statisztikában észrevettem ugyanakkor egy aggasztó dolgot, mégpedig azt, hogy Donato első évjáratának 45 %-a nem versenyzett kétévesen.

Dewey évescsikói tavaly ősszel kerültek az árverési ringbe és ezen a nyáron kell bemutatkozniuk versenyben. A kocka el van vetve és az első évjáratát biztos összehasonlítják Donatoéval.

Muscle Hill első szezonjában 140 kancát fedezett és 76 regisztrált csikója van az arány határozottan a méncsikók felé húz: 45 mén és 31 kanca. (Donato Hanover két első évjáratában 100 csikó volt és mindkét évben 51 mén és 49 kanca született.)

Nincs elég hely Muscle Hill mindegyik 2011-es csikója felsorolására, de ilyen kancákból vannak méncsikói, mint Bold Dreamer, Continentalvictory, Courtney Hall, Creamy Mimi, Danae, Emilie Cas El, Mom’s Millionaire, Mystical Sunshine, Pick Me Up, Queen Serene és Susie’s Magic. A lányai ilyen anyákkal henceghetnek, mint Armbro Vanquish, Cruise Team, D Train, Falls For You, és Scully FBI.

Más szavakkal, ha Muscle Hill nem lesz jó mén, akkor annak nem a lehetőség hiánya lesz az oka. Ugyanezt lehet elmondani Donatoról és Deweyről is.

A versenykarrierjük összehasonlításával végeztünk, de sok éven keresztül fogjuk még hasonlítgatni a tenyészeredményeiket a jövőben.