A küllem jelentősége

Publikációk

Egy versenyló szakértő tanácsai a sikeres vásárláshoz.

A cikk eredetije a Hoof Beats amerikai folyóirat 2002. júliusi számában jelent meg.

 

A pályán nem a származások versenyeznek, hanem a lovak. Ez Bruce Brinkerhoff legfontosabb tanácsa az évescsikó kiválasztásához.

Brinkerhoff jól ismeri a származásokat és a lovakat is. Ő készíti a pedigréket a Kentucky Standardbred és az Ohio Selected Jug árverési katalógusokba, továbbá tagja a szemlebizottságnak, akik jóváhagyják az árverésre bejelentett csikókat. Tanácsadóként, ő javasolta a  2001-es év lova, Bunny Lake megvásárlását.

Az év elején Brinkerhoff előadást tartott  az amerikai ügető külleméről az Equine Affair-en*.

Mondanivalóját azzal indította: “Ezek nem törvényszerűségek. Itt is vannak kivételek, mint bárhol, de a lóverseny nem más, mint játszma a százalékokkal, az a cél, hogy ezeket a nüansznyi különbségeket a saját javunkra fordítsuk.

Ha egy meghatározott összegből kell csikót vásárolnom, akkor a lehető legtöbbet látnom kell ahhoz, hogy tudjam, melyiket kell megvenni - mondta Brinkerhoff. Minden amit, tudni akarok egy csikóról az eladójától, az az, hogy ügető vagy poroszka, mindaddig amíg meg nem nézem. Amikor megtalálom, azokat az csikókat, amik tetszenek, megpróbálom közülük a legjobbat megvenni, ami belefér a keretbe. A származása lehet egy kicsit gyengébb, de szerintem a küllemet illetően nem szabad áldozatot hozni.

„A lóvásárlás legjobb módja, ha megnézed őket, hogy melyik tetszik és utána eldöntöd, melyik számazásra vágysz leginkább. Sokan úgy mennek csikót venni, hogy csak azokat a csikókat nézik meg, amelyeknek a származása érdekli őket. Mivel a származás tetszik nekik, meggyőzik magukat, hogy a csikó is tetszik. Ezt fordítva kell csinálni.“

Brinkerhoff az javasolja, ha olyan küllemet akarsz látni, ami bizonyítottan eredményes a versenypályán is, akkor nézd meg az nagyversenyekben futó lovakat a jártatóban.

Így megnézheted a legsikeresebb versenylovakat, és tanulmányozhatod a felépítésüket.

* Equine Affair: Lovas kiálllítás  (www.equineaffaire.com)

 

Dean A. Hoffman, a Hoof Beats magazin főszerkesztője összefoglalta Brinkerhoff különböző meglátásait az éves csikók kiválasztásával kapcsolatban.

 

Harmónia, egyensúly (balansz)

Ha összegeznem kellene a küllem legfontosabb jellemzőit, azt mondanám: harmónia. Az egyensúly számos tényezőből áll:

·A ló marja és fara legyen egy magasságban

·Ha összekötjük egy-egy ponton a marját, a vállszögét, az ülőgumót és a farbúbját, akkor egy egyenlőszárú, 45 fokos szögű trapézt kell kapjunk.

 

k1

 

 

·A mar és a szegycsont illetve a szegycsont és a talaj távolsága egyenlő

·A ló teljes testhossza, három egyenlő részből áll, a válltól a heveder vonaláig, a heveder vonalától a csípőig és a csípőtől a faráig. Az ügetőknél ez eltérhet, a középső harmad lehet hosszabb, ez nem probléma. Egy bevált szabály a megfelelő testhosszra, hogy az ügető hosszabb legyen, mint a magassága.

 

 

k2

 

 


Testalkat

Jelenleg az amerikai ügető méretesebb, mint a telivér. Régen a nagy lovak nem tudtak olyan sebességet elérni, mint ma az ügetőlovak, mert az izületeik nem bírták a terhelést. A fajta megváltozott az utóbbi 25 évben, a tenyésztői munkának köszönhetően az ügetők sokkal sportosabbak (atlétikusabbak) lettek, jármódjuk biztosabb.


Jármód

Az ügető hátulsó lába legyen szabályos lábállású, elől bizonyos hibák elnézhetőek. Az ügető jobban terheli a hátulsó lábait, mint a poroszka, az elülső lábaknak a balanszban van nagyobb szerepe. Az ügetők jármódja magasabb a poroszkákénál, ha a lábvégek kifelé vagy befelé állnak (franciás vagy hegyfaltipró), akkor általában a lábtő fölé lépnek.

Poroszkánál legyen az elülső lábak állása szabályos és hátul eltekinthetünk a kisebb hibáktól. A poroszka laposabb jármód, és ha a lábvégek kifelé állnak (franciás), akkor gyakran odaüt a lábtövéhez. Azok a lovak, akik ütik a lábtövüket nem képesek maximális tempóra. A poroszka lehet egy kicsit kötöttebb izomzatú vagy a hátulja enyhén kardállású.


Fej/nyak

A szemek között legyen nagy a távolság. Úgy tartják, így bőséges hely jut az agynak. Nem biztos, hogy ez így igaz, de a széles homlok még szimpatikusabb benyomást kelt. Abercrombie ** feje a tökéletes példa az amerikai poroszkára.

Az orrnyílás legyen tág, hogy nagy levegőt tudjon venni. Az öklöt az állkapocs alá téve, megvizsgálható hogy van-e elég helye a légutaknak. A sörényél legyen egyenes, a nyak határozottan különüljön el a lapockától, nem kívánatos, ha egybe olvad.

 

** Abercrombie (szül.:1975) világrekorder poroszka és 1978-ban az év lova, fedezőmén.


Lapocka/mar

A lapocka hosszú legyen, és dőlt, 45 fokos szöget zárjon. Ez biztosítja elöl a hosszú, öles lépteket.

A mar legyen kifejezett és mélyen hátbanyúló. A természetfilmekben gyakran látható gepárdról köztudott, hogy a leggyorsabb állat a világon. A gepárd teste szinte csak lapockából áll. Sétálás közben a lapocka kiáll, amikor pihen, a teste szinte csak függ a lapockán. Valami ilyesmi, amit látni jó az ügetőnél és poroszkánál.


Mellkas

A mellkas szélessége legyen arányos a testtel. A szűk szügy zavarja a lovat az ügetésben, mert nem tud megfelelően elhelyezkedni az elülső lábaival.


Elülső lábak

Szemből nézve a váll, a lábtő és a pata egy vonalban álljon, egyik irányban sem hajolhat el.  Oldalról nézve, egy képzeletbeli egyenes vonallal lehessen egyenlő arányban elfelezni a vállat, a lábtövet és a patát. Az elülső lábakon a csűd 45-50 fokos szögben álljon. A lábközép csont legyen kicsit rövidebb, mint az alkar. Ez segít, hogy a ló egészséges maradjon. A szár és az alkar aránya megvizsgálható, a láb könyökhöz történő hajlításával. Ha a pata nem éri el a könyököt, akkor a szár rövidebb, mint az alkar. Ha a pata túlér a könyökön, akkor a szár hosszabb, mint az optimális.


Hát

A hát egyenes legyen, ívelt bordákkal. Az állatvilágból jó példa az orrszarvú. Olyan, mintha a hátából a bordák vízszintes irányba indulnának ki. Így bőven jut hely a szívnek és a tüdőnek.


Hátulsó lábak

A hátulsó láb az erő forrása. A tolóerőt a térd és az alcomb valamint a csánk összessége adja. Ez a rész legyen jól izmolt és megfelelő felépítésű. A térd és a csánk izmoltsága a ló vállától, a faré pedig hátulról nézve látható a legjobban. Ez bizonyos lovaknál úgy néz ki, mintha egy fél kosárladba állna ki a térdüknél és egy fél röplabda az alsó combjuknál. Ilyen a megfelelő izomzat, ami előre viszi a lovat a pályán.

 Ha a yearling jól izmolt, látható egy barázda a hátán, talán még egy üveggolyót is végig lehetne gurítani rajta. A hátulsó láb a csípőszögletétől az ülőgumójáig, valamint a térdétől a csánkjáig 45 fokos szögben, majd 90 fokos szögben álljon a talajhoz képest. (A combcsont és a sípcsont 45 fokban, a lábközép csont 90 fokban áll a talajhoz viszonyítva) A csüd a hátulsó lábakon meredekebb, mint az elülső lábakon, általában 50 fokos szögben áll.


Pata

A pata szemből nézve csonka kúp alakú. A pata állása  a csüd szögelésével megegyezik. A pata legyen arányos a ló méretivel. Tanulmányok szerint egyazon ló kesely lába ugyanolyan erős, mint a sötét, tehát a kesely lábakkal szembeni előítélet, csak alaptalan legenda.

A sarok legyen széles, a talp homorú. A pata ne legyen túlzottan lapos, nyújtott. A nyír legyen rugalmas.

 

Gyakori hibák


Szabálytalan lábállás

Szemből nézve a lábtő kilóg a függőleges végtagtengely síkjából. Ha az alkar a lábtőbe csatlakozva, és a szár a lábtőből indulva nem egy egyenest alkot, akkor a lábtő állása szabálytalan. Ez az egyik leggyakoribb probléma.

 

 

 k3

 

 

Szabálytalan ujjállás

 Ügetőnél nem kritikus, mert ügetésben a lábtöve fölé lép. A poroszkánál nagyobb gondot jelent, de ha választani kell a franciás és a hegyfaltipró között, akkor előnyösebb a hegyfaltipró. Sok franciás lábállású ló közel ér a lábtövéhez. A hegyfaltipró lovak ez elülső patájukkal lapátolnak, ami plusz fölösleges mozdulat, de nem zavaró.

 

 

k4

 

Csüd

Ha a csüd túl meredeken áll, akkor a túlzott föl-le irányú mozgás kedvezőtlenül befolyásolja a jármódot, a ló nem halad előre. Ilyenkor a pata sokkal keményebben ér a talajra és emiatt a  ló hamarabb elfárad. Ha a csüd túl alacsony szögelésű, akkor gyors tempóban ténylegesen leér a talajhoz a boka alján lévő szezámcsont, és akár el is törhet. A legjobb módja, az ilyen katasztrófa elkerülésének, ha az ember elkerüli ezeket a lovakat.

 

 

k5

 

Hátrahajlított állás, juhállás

Oldalról nézve az elülső lábon a lábtő a végtagtengely mögé esik. Ez komoly küllemi hiba, várható, hogy csontleválás következik be az izületben vagy más problémák jelentkeznek. Ez egy olyan probléma, ami a választást erősen megkérdőjelezi.

 

 

 

k6

 

 

 

Csontkinövés

Csontos kinövés a kapocscsonton, amit okozhat a kemény talaj, az erőltetés és/vagy a fejletlenség. Általában nem okoz nagy problémát. Vannak olyan mének, akik ezt örökítik.


Kardállás, hátraállított

Kardállásnál a csánk erősen hajlított és a ülőgumótól bocsátott egyenes érinti a sarokgumót, de ahhoz képest a lábközép előre irányul. Poroszkánál ez nem baj, de ügetőnél probléma. Székállásnál a csánk nagymértékben nyitott, és túl egyenes a szár ezáltal csökken a lépés hossza. Ez rosszabb, mint a kardállás.

 

 

k7

 

“Kijön a nyula”

A csánk hátsó részén lévő szalag sérülése, szakadása. A poroszka lovaknál gyakori probléma a kardállás miatt, mivel nagy nyomás nehezedik a szalagra. Nem okoz komoly gondot, gyakran elég a pihenő.

 

 

k8

 

Származás

Ha nagyversenyekben akarja az ember a lovat futtatni 2-3 éves korában, akkor a yearling pedigréjében generációról-generációra sokszoros nagyverseny-nyerőket kell találni. Különböző vizsgálatok folyamatosan azt állapítják meg, hogy a fajtában az elit teljesítményt nyújtó lovak több mint 50 %-a 20 kancacsaládból származik. 3 generáció egyenletes teljesítményéből már lehet következtetéseket levonni. Minden családban vannak rosszabb ágak, ez nagyon gyakran a gyenge küllemnek köszönhető.

 

Fordította: Fazekas Andrea