Rokontenyésztés, beltenyésztés

KK , 2020. 01. 31., p - 11:50

A január 28-i előadás során felmerült, hogy a fenti két fogalom értelmezése nem minden esetben világos. A kérdés tisztázása céljából idézzük az Állattenyésztési Enciklopédia második 1961-ben megjelent kiadás 169. oldaláról Dr. Horn Artúr akadémikus által leírtakat.

"Rokontenyésztést akkor folytatunk, ha olyan állatokat párosítunk egymással, amelyeknek közös őse vagy ősei vannak a felmenő 4-5. ősi nemzedéken belül. Szoros vagy közeli rokontenyésztés a testvérpárosítás, a szülőknek fiaikkal vagy az unokákkal, illetve nagyszülőkkel történő párosítása.

Beltenyésztésnek a törzsön vagy a tenyészeten belüli fajtatiszta tenyésztést nevezzük. Nem egyenlő tehát ez a fogalom a rokontenyésztésével, mert egyrészt tágabb körben való tenyésztést jelent, mint csak a rokonok párosítása, másrészt mert rokonok fajtakeresztezés esetén is létrejöhetnek. De nem fedi a fajtán belüli (fajtatiszta) fogalmát sem, mert a beltenyésztés ennél közelebbi vérségi kapcsolatban levő állományon belüli tenyésztésnek megjelölésére szolgál."