Ügető Hajtó Világbajnokság - Ügető Világkonferencia

KK , 2009. 08. 13., cs - 16:23

A világbajnoksággal párhuzamosan tartják minden alkalommal az Ügető Világkonferenciát. Alább fordításban olvashatók a norvég ügetőtenyésztés egy oszlopos tagjának - aki egyúttal az európai Unió vezetésében fontos szerepet betöltő diplomata - a megnyitón elhangzott szavai.

 

A 21. Ügető Világkonferencia megnyitóján Osloban 2009 május 16-án elhangzott üdvözlő beszéd

 

Torbjørn Frøysnes

Norvégia

nagykövet

az UET elnökségének tagja

 

Tisztelt Brekk Miniszter Úr!

Kedves Delegátus Urak!

Hölgyeim és Uraim!

Nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy üdvözölhetem Önöket – delegátusokat, megfigyelőket, kísérőket –a 21. Ügető Világkonferencián itt Osloban.

Ez a második alkalom, hogy mi látjuk vendégül a konferenciát, mivel 1975-ben is mi voltunk a házigazdái az Ügető Világkonferenciának.

Célunk, hogy a konferencia foglalkozzon a nemzetközi ügetősport legfontosabb jelenlegi kérdéseivel – ez azt jelenti, hogy a piaci helyzettel fogunk foglalkozni, különös hangsúllyal az európai fejlődésre, az állatjólétre és a sportra/tenyésztésre.

Szembenézünk a sportunk kihívásaival:

·         Meg kell győződjünk arról, hogy a lovainkra történő fogadás mindig tisztességes bevételben részesíti a sportot, különben a sport összeomlik.

·         Biztosítanunk kell, hogy a fogadás és a sport minden vonatkozása feddhetetlen legyen.

·         Meg kell győződjünk arról, hogy a sportunk dopingmentes.

·         A lovainkról a legjobban kell gondoskodnunk és tiszteletben kell tartanunk, továbbá támogatnunk kell az állatjólét kérdéseit.

Ezek azok a kérdések, melyeket előtérbe helyez a Nemzetközi Ügető Szövetség, az UET és minden nemzeti egyesület a tagországainkban.

Az ügetősport és a poroszkasport támogatása a világ minden táján a fő célja a Nemzetközi Ügető Szövetségnek. Célunk, hogy felkeltsük a kormányzat és a nyilvánosság érdeklődését is a sport iránt, és hogy segítsük egy egységes Nemzetközi Szabályrendszer fejlesztését és bevezetését. A Nemzetközi Ügető Szövetség több különböző bizottságot kell, hogy létrehozzon, biztosítva a célkitűzések elérését, örömmel várjuk a munkájukat és tanácskozásukat.

Remélem, hogy az önök norvégiai tartózkodása lehetőséget biztosít arra, hogy többet megtudjanak országunkról és kultúránkról. Kifejezetten örülünk annak, hogy együtt ünnepelhetünk Önökkel a Nemzeti Napunkon – május 17-én. Számunkra ez a nap különleges és remélhetőleg Önök is megérzik a speciális légkört és az ünnepünk hagyományait.

A norvég ügetősport pozitivan járul hozzá a társadalmunkhoz és a gazdaságunkhoz, több mint 5000 állandó foglalkoztatottal és kétszer annyi részlegesen foglalkoztatottal. Tavaly több mint 5800 startoló lovunk volt, közel 4700 futamban versenyeztek, gyakorlatilag napi rendszerességgel egész évben. A lóverseny-fogadás erős és így biztosítja az ágazat bevételét. Mi vagyunk a 4. legnagyobb ügető nemzet Európában a lóverseny-fogadások forgalmát tekintve, mely kb. 3,7 milliárd NOK volt 2008-ban, ez 2007-hez hasonlítva 17% növekedést jelent

Összességében a lovaink teljesítmény szinvonala jó, habár nem érjük el a vezető európai nemzetek szinvonalát, melyeknek lényegesen nagyobb az állománya.

A norvég ügetőversenyzés egy jól szervezett és professzionális ágazat. Ezek olyan jellemzők, melyek általában érvényesek az európai ügetőre is. Ez valóban egy nagy üzleti tevékenység. Az európai ügető ágazatban 100000 állandó foglalkoztatott és 200000 részlegesn foglalkoztatott tevékenykedik. Több mint 65000 startoló lovunk van, melyek több mint 400 pályán futnak európaszerte. Fenntartjuk és védjük az európai kulturtájat és a környezetet azzal, hogy extenziv módon használunk 200000 ha mezőgazdasági területet. A szervezeteink ezt a rendszert, tiszta és átlátható megállapodásokkal, a lóverseny-fogadás rendelkezésére adják, azzal a szándékkal, hogy az ágazatainknak fenntartható gazdaság álljon rendelkezésére. A fogadási forgalom évente 9 milliárd EUR, ez közel 2 milliárd EUR adó és bevételi hozzájárulást jelent kormányaink számára.

Mivel a csodálatos sportunk számára a fő bevétel a fogadás, ezért hasonlóan magas elvárásokat kell megköveteljünk a fogadásszervező cégektől, amelyek engedéllyel rendelkeznek az adataink és termékünk használatára.

A sportunk évszázados hagyományokra alapozódik. A termék, amit előállítunk, a versenyló a végterméke egy hosszú értékláncnak. Ez a tenyésztéssel kezdődik, a kis csikókkal, akik tavasszal és nyáron születnek és anyjukkal vannak Európa nagy füves területein, délen Sziciliától északon Lappföldig és Finnmarkig az Északi Sarkkörön, az Atlanti Óceán partjaitól Kazány sikságjáig. Kentucky nagy méneseiben a kék fűben legelnek és tőrödnek velük számtalan, kicsi és nagy farmon az Egyesült Államokban, Kanadában, Új-Zélandon, Ausztráliában és sok más országban. Kifejezik számtalan család és a sport képviselőinek és barátainak a szeretetét és reményét. Olyan hozzáértők nevelik fel és trenirozzák őket, akik képviselik a magas szintű nagyszerű és tradicionális lóhoz értést. Végül ezek a lovak a rendeltetési helyükre kerülnek, a versenypályára, büszke és reménykedő tulajdonosokhoz, ahol a látogatók szurkolnak nekik.

Tűrhetetlen lenne, ha a fogadás ennek a hosszú értékláncnak erre a kiváló végtermékére csalás, kapzsiság és etikátlan viselkedés tárgyává válna. Tűrhetetlen, mert ez az értéklánc nagyon fontos egy egészséges gazdaság számára, a szociális kapcsolatok számára, melyek a családot és az ifjúságot vonják be, a kultúrtáj fenntartására – minden érték számára, melyeket a társadalmaink védenek és támogatnak.

Ezek alapján álljunk ki együtt és küldjünk egy világos üzenetet innen a konferenciáról arról, hogy megvédjük a sportunk és a fogadási rendszer értékeit és etikáját.

Mindannyian tudják Önök, hogy az Ügető Világbajnokság is ezekben a napokban zajlik itt Norvégiában. Öt pályánkat választottuk ki az ország különböző tájairól, hogy a közönségünk közül minél többen láthassák a világ legjobb hajtói néhányát. Egyidőben természetesen a bajnokság résztvevőinek is a lehető legtöbbet akarjuk megmutatni a csodálatos országunkból. 2007-ben az Ügető Világkonferencia Christchurch-ben Új Zélandon eldöntötte, hogy a győzelmi kupát Ulf Thoresen Kupának nevezi el. Nagyon boldogok vagyunk és megtisztelve érezzük magunkat ennek kapcsán. A világsztár hajtónk Ulf Thoresen négy alkalommal nyerte meg az Ügető Világbajnokságot, több más nagy győzelmek mellett. Nagyon örülünk, hogy az Ügető Világbajnokságnak a vendéglátói lehetünk és reméljük, hogy ez is elősegíti a sport népszerűsítését a széles tömegek között.

Biztos vagyok abban, hogy az Ügető Világkonferencia megerősíti és fejleszti a kapcsolatokat a résztvevő nemzetek között a nagyszerű sportunk érdekében. A szervezetünk vezető testülete – és minden norvég ügető barát – nevében mindenkit szívélyesen üdvözlök Norvégiában a 21. Ügető Világkonferencián.

 

****

 A világbajnokság hírei

A Dán Birger Jørgensen a világbajnok 2009-ben.

A Világbajnokság oldalán a híreket, eseményeket ide kattintva lehet olvasni,  döntően norvégűl és néhány szóban angolul.

A végső pontozás:

Jørgensen, Birger - Dánia                 164

Ferguson, Peter - Új Zéland              148

Høitomt, Eirik - Norvégia                     147

Hülskath, Roland - Németország     138

Goop, Björn - Svédország                  136

Bartlett, Jason - USA                           127

Martens, Christophe - Belgium         120

Forward, Brad - Kanada                       96

Fazekas Imre - Magyarország             93

Rattray, Gareth - Ausztrália                  63
 

A 2009 évi Ügető Hajtó Világbajnokságon Fazekas Imre a történelem során első alkalommal képviseli Magyarországot . A versenysorozatot Norvégiában rendezik párhuzamosan az Ügető Világkonferenciával. A Világbajnokságot első alkalommal 1970-ben rendezték, 1979 óta 2 évente futják. A norvég Ulf Thoresen 4 alkalommal nyerte el a címet, Heinz Wewering pedig kétszer. A Világbajnokság aktuális eredményeiről a lehető leggyorsabban igyekszünk beszámolni.

A versenyek május 14-től május 20-ig tartanak a következő pályákon és napokon: 14. Bergen, 15. Biri, 16. Jarlsberg, 18. Sørlandet, 20. Bjerke.

A bajnokság pontozása minden egyes futam hivatalos eredménye alapján a következőképpen történik:

10 induló esetén

 17 pont (1), 12 pont (2), 9 pont (3), 7 pont (4), 6 pont (5), 5 pont (6), 4 pont (7), 3 pont (8), 2 pont (9), 1 pont (10).

9 induló esetén

16 pont (1), 11 pont (2), 8 pont (3), 6 pont (4), 5 pont (5), 4 pont (6), 3 pont (7), 2 pont (8), 1 pont (9).

8 induló esetén

15 pont (1), 10 pont (2), 7 pont (3), 5 pont (4), 4 pont (5), 3 pont (6), 2 pont (7), 1 pont (8).

Abban az esetben, ha lovat lejelentik, vagy más ok miatt nem áll rendelkezésre ló, a hajtó 5 pontot kap. Abban az esetben, ha egy lovat diszkvaflifikálnak, vagy a hajtó, vagy a ló nem fejezi be a versenyt, 1 pontot kap a hajtó. Holtverseny esetében bármely helyezés során a holtversenyben lévő lovak  pontjait összeadják és egyenlően elosztják az érintett hajtók között.

Fazekas Imrének jó lovakat és eredményes hajtásokat kívánunk.   

A résztvevő hajtók rövid bemutatása itt olvasható norvégűl és angolul.

Sajnálatos, hogy a versenyek élőben nem követhetők, illetve az, hogy csak a 15-i versenyek videoi nézhetők meg a Biri pálya archivumában.

A 14-i programm itt tekinthető meg.

A 15-i programm itt tekinthető meg.

A 15-i nap futamainak videoi itt nézhetők meg: Løp 3, Løp 4, Løp 6, Løp 7 - ezeknél a feliratoknál a video szóra kell kattintani.

A 16-i programm itt tekinthető meg.

A 18-i programm itt olvasható.

A 20-i programm itt olvasható.