Tájékoztatás a TIR rendelet módosításáról

KK , 2013. 12. 04., sze - 10:55

Megjelent a TIR (Tenyészet Információs Rendszer) rendelet módosítása. melynek értelmében minden tartási helyet, tenyészetet,  ahol legalább egy lóféle állatot tartanak,  be kell jelenteni.

A rendelet a közlönyben ide kattintva olvasható a 25. oldalon.

A TIR bejelntéshez MVH regisztráció szükséges.

1. lépés: MVH regisztráció kérése.  Az ehhez szükséges nyomtatvány és kitöltési útmutató letölthető innen:

http://www.mvh.gov.hu/portal/MVHPortal/default/mainmenu/ugyfelnyilvantartas/g001_ugyfel_regisztracios_adat_20091115_1007395

2. lépés: TIR azonosítók kérése az MVH regisztrációs szám megérkezése után:

- Ha még nem rendelkezik tenyészetkóddal , akkor a szükséges nyomtatvány a 2150-es és 2152-es. A nyomtatvány és a kitöltési útmutató letölthető az  enar.hu oldalról ( enar.hu >> lap alján kék-sárga TIR gomb >> bal oldalon “Útmutatók, bizonylatok”). A kitöltési útmutató szellemében való kitöltés után a nyomtatványokat el kell juttatni a megyei kormányhivatalba ( http://www.kormanyhivatal.hu/hu >> bal oldalon lehet kiválasztani a megyei kormányhivatalokat) személyesen vagy postán.

- Ha már rendelkezik tenyészetkóddal, amelyre már be van jelentve másik faj , akkor a szükséges nyomtatvány a 2153-as. A nyomtatvány és a kitöltési útmutató letölthető az  enar.hu oldalról ( enar.hu >> lap alján kék-sárga TIR gomb >> bal oldalon “Útmutatók, bizonylatok”). A kitöltési útmutató szellemében való kitöltés után a nyomtatványokat el kell juttatni a megyei kormányhivatalba ( http://www.kormanyhivatal.hu/hu >> bal oldalon lehet kiválasztani a megyei kormányhivatalokat) személyesen vagy postán.

3. lépés: A tenyészet és tartási hely bejelentése az Országos Lótenyésztési Információs Rendszerbe.  Így kapcsolódik össze a TIR azonosító az adott lóval. Az ehhez szükséges nyomtatvány a “Lótartó bejelentő lap”, amely letölthető innen a kitöltési útmutatóval együtt:

http://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/allattenyesztes/szakteruletek/lo/nyomtatvanyok/ai_lo_nyomtatvany.html?query=l%C3%B3%C3%BAtlev%C3%A9l