Beszélgetés Dr. Marián Šurdával a szlovák versenyüzem igazgatójával

KK , 2010. 12. 28., k - 17:57

Zöld utat kapott a pozsonyi versenypálya tribünépítése

A 2010-es versenyszezonról beszélgettünk JUDr. Marián Šurdával a szlovák versenyüzem igazgatójával

 

 

* Ebben az évben Szlovákiában az időjárás különösen mostoha volt. Befolyásolta ez a versenyszezont is?

 

A versenyszezont április 11-én kezdtük, és 23 versenynap után október 31-én zártuk. A múltban sokunkban nem is tudatosodott, hogy milyen fontos tényező az időjárás. Most a saját bőrünkön tapasztaltuk meg, hogy mit okozhat a mostoha időjárás. A szezon így nem volt olyan gördülékenymint más években, sokszor kellett improvizálnunk. Május 16-án kezdődött, A „Jarná Cena Kobýl“ klasszikus versenynapon a pálya olyan rossz volt, hogy ilyenre talán nem emlékszem az elmúlt 30 évadban sem. A versenyintézőséggel egyetértésben ezért úgy döntöttünk, hogy a tervezett kilenc futam helyett csak a három főfutamot tartjuk meg. A többi hat futamot későbbi, májusi és júniusi időpontban futjuk. További komoly nehézségek Kistapolcsányban léptek fel, ahol az állandó esőzések miatt június elején a belvíz elöntötte a pálya egy részét. Mint később kiderült a pálya a szezon végéig használhatatlan volt, ezért a programot újból át kellet dolgoznunk. A Kistapolcsányban kiesett három versenynapot is Pozsonyban kellett megrendeznünk. Két esetben az Újbarsi ügetőnapot is át kellett tennünk más időpontra. A különösen sok csapadék a Pozsonyi – Óligeti pályát is nehézzé tette. A pálya állapotának megítélésére egy Hollandiából behozott speciális normalizált pendométert használunk – ilyen rendszert használnak például Németországban is. A Pozsonyban lebonyolított 17 versenynap közül 11 esetben (65%) puha értéket mutatott. Ilyen régebben sohasem fordult elő. Természetesen ez a pálya minőségén is megmutatkozott. Mindezek ellenére a szezon - ami a propozíciókat és a legjelentősebb versenyeket illeti - megőrizte folytonosságát, alapvető változások nem történtek. A futamok száma összhangban volt a rendelkezésre álló futó állománnyal. Úgy gondolom, hogy a versenyévet  sikeresen megszerveztük, de biztos, hogy többé nem szeretnék ennyi stresszt átélni.    

 

 

* A mostoha időjárás ellenére némelyik vidéki versenynapot mégis sikerült megrendezni.

 

Örömömre szolgál, hogy a vidéki versenynapok betöltik a hozzájuk fűzött reményeket és a lóversenysport népszerűsítését segítik Szlovákia különböző régióiban. Ezeket a versenynapokat mind szervezésileg és mind anyagilag is jelentősen támogatjuk. A Pozsonyon kívüli versenyek főleg az átlagos vagy átlagon aluli képességű lovak számára vannak kiírva, mintegy színesítve a verseny mozaikot. Szenicére mindig jó érzéssel megyek, mert bár a pálya a követelmények határán van, de az aratási ünnepségek keretén belül megrendezett versenyek iránt óriási az érdeklődés. A négy-ötezer látogató kitűnő hangulatot tud teremteni. Ez a lóversenysport ünnepe Erdőháton, ami számunkra a legfőbb tenyésztői és tulajdonosi hátországot jelenti.   

 

 

A szezon főbb statisztikai adatai

 

A versenyüzem 23 versenynapot szervezett, 185 futammal, ebből 126 sík, 12 gát, 13 akadály, és 34 ügető. 326 Szlovákiában regisztrált versenylóból elég magas arány - 23,5 % - viszont nem indult különböző, főleg állategészségügyi okokból. A 76,5 % indulóból 59 ló nem ért el díjazott helyezést, 36 ló nyert legalább 330 Eurót, ennél több versenydíjat 150 ló nyert. Versenydíjként kifizettünk összesen 669.560 Eurót, további 9885 Eurót tenyésztési prémiumként, 61.310 Eurót pedig tulajdonosi prémiumként fizettünk ki.

A Szlovákiában regisztrált lovak a teljes versenydíj 54 %-át szerezték meg, ami 1,6 %-al kevesebb mint 2009-ben. Rosszabb az eredmény, ha a kiemelt, tehát a Graded, Listed és I. kategóriájú versenyeket értékeljük. Tavaly a szlovák idomításban álló lovak az első helyek 56 %-át szerezték meg, idén ez a 30 futamból csak 11 esetben sikerült, ami 36,7 %-ot jelent. Ezt a realitások szintjén értékelem, egyben elismerve pozícióvesztésünket és a környező államok lovainak minőségi emelkedését. A pozsonyi versenyek átlagos látogatottságát mintegy kétezer főre teszem, de a két csúcs rendezvényt – a Turf Gala és a Derby nap – összesen kb. 10000 érdeklődő látogatta meg. Természetesen a mostoha időjárás hatással volt a látogatottságra is. Kísérő programként társasági és kulturális rendezvényeket kínáltunk, felvonultatva a szórakoztatóipar egyéniségeit, neves sportolókat és társadalmilag elismert személyiségeket. 

 

 

* A gazdasági válság elhúzódása nem kerülte el Szlovákiát sem. Milyen hatása volt ennek a lóversenysportra.

 

Ahogy a társadalom többi részét, úgy a lóversenysportot is hátrányosan érintette. A lóverseny bizonyos társadalmi felépítmény, kedvtelés, tulajdonos részére hobby. A válságot megéreztük a kisebb reklám-bevételnél, és a nevezési díj mintegy 50 ezer Eurós csökkenésénél a 2009-es évhez képest. Bár igyekeztünk gazdálkodásunkat racionalizálni, csökkenteni kiadásainkat, nagyon kellemetlen hiányról van szó. A válság nem csak a környező országokat, hanem lényegében az egész európai turfot érinti. Sehol sem rózsás a helyzet. Az egyetlen állam Európában, ahol a lóversenyipar gazdaságilag rentábilis, köszönhetően a fogadási szokásoknak és az éves forgalomnak, az Franciaország.

 

 

* A klasszikus versenyek minden évben a pozsonyi versenynapok ékességei.

 

A hároméves kancák évjárata rendkívül erős volt, talán a legerősebb Szlovákia létrejötte óta. Kétszer volt győztes vendégünk TECH EXCEED a német Wittekindshof ménes tulajdona, aki többszörös Grup győztes németországban, sőt Grup 3 győztes Milánóban, aki ezzel Európában is ismerté tette magát. SHAMAL SALLY nemcsak a Cena Arvy-ban győzött a Turf Galán, de kitűnően képviselt minket külföldön is. Ő lett a Magyar Derby győztese, és így 37 év után a magyar kékszalagot kanca vitte el! Ez a szürke kanca fölényesen nyert a mosti cseh kancadíjban (Oaks) is. Átlagon felül teljesített QUISSISANA is. Különösen ősszel lendült nagyszerű formába amikor megnyerte az Austrian Oaks-ot és szenzációs második helyet szerzett november közepén Rómában egy 2000 m-es Listed futamban. Dicséretet érdemel a Nagysurányi WAAJIDA, a Lokotrans istálló kancája, az Oaks második helyezettje, aki szerencsét próbált a Párizsi Saint Cloud Grup 3-as futamában is. Kubovičová idomár INNOVÁTORA káprázatos győzelmet aratott a Derbyben, de elhozta a klasszikus cseh Velká Jarná Cenát is Prágából. Az idényben öt klasszikus versenyre került sor, ebből két győzelem maradt itthon, ami az utóbbi évek jó átlagának felel meg. Ilyen szempontból elégedettek lehetünk a szlovák tréningben lévő lovakkal. Az idősebb lovak közül kitűnt a Velká Cena Slovenska-beli győzelmével a tavalyi kétszeres derby győztes Age of Jape, aki azonban a derby-napon a Zlatý pohárban kénytelen volt meghajolni Ryan teljesítménye előtt. Ez az MPL istállót képviselő mén már most aranybetűkkel írta be nevét lóversenysportunk újkori történelmébe. Az őszi évadban nemcsak hogy megnyerte az értékmérő Kincsem Díjat Budapesten, de a szlovák turfot ismerté tette az Apenini félszigeten is, amikor megnyert egy 61 600 Eurós, 2800 m-es Listed futamot Milánóban, majd októberben a 88 000 Eurós összdíjazású, 2800 m-es St.Leger Italiano-ban (Group 3) megszerezte az értékes második helyet.  297 431 Eurós össznyereményével vezeti az 1993-tól vezetett „leggazdagabb”(legtöbbet nyert) lovaink sorrendjét. A sprinterek közül kitűnt a Turf gala napon Cena MP SR beli győzelmével a hároméves magyar MURANO, mérföldes versenyeinkben kétszer győzött a cseh TRINITY (Zlatý Bičík és Bratislavská Míľa). Könnyű gyözelmével bizonyította kivételes képességét déli szomszédaink lova STEADY AS A ROCK a Turf Gala Cena Scottish Rifla futamában.

 

 

* A versenynapok szerves részévé váltak az akadályversenyek.

 

Fő tevékenységünk a síkversenyek kiegészítéseként 25 futam akadályversenyt (akadály és gát) rendeztünk. A szlovák idomításban álló lovakból akadályon a legjobb PEPPEROUS volt, Nagysurányban idomítja Ján Cagáň, tulajdonosa a Vimar-Dvorníky istálló. Kiváló képességeit a Svájci Maienfeldében elért második helyével is bizonyította. Győzelmével csúcsformát mutatott a championok akadály versenyében PALM ISLAND akit Jaroslav Brečka idomít. Az októberi Pardubicei meetingen, Listed steeplechasben, második helyezett volt az utolérhetetlen Royal Mougins mögött.

 

 

* A junior kategóriából melyik lovak ragadták meg figyelmét?

 

Kétéveseink közül kiemelkedik ALFKONA. Tulajdonosa a Ramona Racing istálló ill. az újoncnak számító Nagyfödémesi Ernest Molnár. Idomárja a szlovákiai Jozef Rosíval Magyarországon idomítja. 8500 Euróba került és tulajdonosának még bizonyára sok örömet okoz, hiszen Szlovákiában három versenyéből hármat nyert. Andreas Wöhler a német top-tréner amikor látta milyen stílusban nyerte a Velká Cena BBAG-t, úgy nyilatkozott, hogy ez szerinte Németországban minimum Listed színvonal. Kár, hogy a Milánói Gr.3-ban nem ment be a startboxba. Mindenesetre a jövő év nagy reménysége.

 

  

*  Síkversenyekben a szlovák champion - lovas a cseh Václav Janáček. Hogyan értékeli a bajnokságot és a többi lovas teljesítményét?

 

Az utolsó futamig nyílt volt a lovasok bajnoksága. Az értékelésnél maradjunk a realitás talaján. Zdenko Šmída és Jaroslav Línek sokat lovagol külföldön, Magyarországon, Horvátországban és Csehországban is. Néha egyszerűen nem győzik. Líneknek ezen kívül súlyproblémái is vannak, ha egy-két kilogrammal kevesebbet nyomna sokkal több ajánlatot kapna. Most úgy néz ki megpróbálkozik az idomár pályával is. Nem tudjuk, hogy ez hogyan befolyásolja majd további lovas karrierjét. Sokan nem tudatosítják milyen kemény munka a súlytartás, télen fölszedni 5 – 6 kg-ot, tavaszra gyorsan ledobni és egész évben tartani a vállalt versenysúlyt. Főleg mentálisan igényes feladat. A négyszeres szlovák lovas champion Šmída kevésbé erélyes lovas mint Línek, finomabb keze van, megfelelőbb a kancákra. Mind a ketten feltétlenül a közép európai elithez tartoznak. Visszatérek még Janáčekra. Először fordul elő, hogy egy lovas kétszeres champion - Szlovákiában és Csehországban is. Június 26-án Pozsonyban a Derby - meetingen öt versenyt nyert és akkor tudatosult benne, hogy esetleg szlovákiai lovas champion is lehetne. Külön értékelem, hogy a győzelem kedvéért az utolsó versenynapon előnyben részesítette Pozsonyt Prágával szemben. Janáček nagy előnye, hogy kitűnően tudja a maga számára menedzselni a lovakat, meggyőzni a tulajdonosokat, idomárokat. Figyelemmel kíséri a lovak teljesítményét. Egyszóval abszolút profi. Csehországban már ötödik éve magabiztosan ő az első.

 

 

* Hogyan értékeli az idomárok bajnokságát?

 

Az évad legkellemesebb meglepetése a legpozitívabb mérleggel bíró Zuzana Kubovičová idomár volt. Először fordult elő a szlovák turf történelmében, hogy síkon nő lett az idomár champion. Magasan értékelem, hogy lovai a szlovákiai pályákon 111 060 Eurót nyertek. Pár évvel ezelőtt még a legnagyobb optimisták sem gondolták, hogy ennyit is lehet nyerni. Idén Kubovičová mentette meg a szlovák turf becsületét Pozsonyban, de a szomszédos országok pályáin is.

 

 

* Milyen volt a szlovák idomítás alatt álló lovak külföldi szereplésének mérlege?

 

Ami a lovaink indulását illeti a külföldi pályákon, megjegyezném, hogy nagyon örülök annak, hogy lovaink kiemelt versenyekben is győzni tudnak a szomszédos államokban, esetleg Olaszországban, Németországban vagy Svájcban. Azonban káros ha a „futottak még” kategóriájú lovak mennek a szomszédba amikor sokszor a versenydíj is kisebb mint nálunk. Ez a trend az utóbbi években növekszik. 220 induló külföldön egy kicsit sok. Harcolunk minden telivérért, hogy megtölthessük futamainkat. Megérteném a szezon előtti vagy utáni külföldi szerepléseket. Ha legalább 100 lóval több volna idehaza idomításban, semmi ellenvetésem sem volna. 

 

 

* XXXII. Turf Gala, az évad csúcsa, nemzetközi versenynap  

 

Az idelátogatóknak és a szereplőknek biztosan tetszett. A Turf Galára és a Szlovák Derbyre összesen majd 10 000 néző volt kíváncsi. Mindkét versenynap üzenet is a környező országok felé, hogy magas színvonalú nemzetközi versenyeket nálunk is lehet rendezni. Éppen ezért a Turf Gala versenyei, hangulata és kísérő kulturális rendezvényei mintegy hab a tortán a szomszédoktól érkező nézőknek is. A másik ilyen versenynap a Derby nap, hisz a Derby nálunk is a legmértékadóbb, a legjobban követett és támogatott verseny a maga 65 ezres dotációjával. Ebben az évben külön vonzóvá tette ezt a napot a Cena Mysa győztes, kivételes tudású magyar OVERDOSE részvétele.

 

 

* Ismétlődő nemzetközi esemény a Női Amatőr Lovasok Európa Bajnoksága.

 

Magyar partnereinkkel, a budapesti versenypályával, akikkel már hosszú évek óta nagyon jó, mondhatjuk átlagon felüli az együttműködés, szerveztük meg a jubileumi 20. EB-t, 12 ország női lovasának részvételével. Az első helyen együttes eredménnyel a cseh Lenka Dušková és a francia Julie Henderson végzett. A kellemes atmoszférájú négy versenyben először indult török versenyzőnő, Duygu Fatura személyében. Ezen a helyen is meg kell köszönnöm a tulajdonosoknak és idomároknak, hogy a kellő létszámú lovat rendelkezésünkre bocsátották. Nélkülük ezt a versenyt nem tudtuk volna megrendezni.

 

 

* Elégedett a lóversenysport népszerűsítésével ?

 

Sikeresen együttműködtünk a Szlovák Televízióval (STV), egyenes adásban négy versenynapot közvetítettek, mintegy 60 – 70 perces tartamban. Az STV hármas, sport csatornája számára 15 perces összefoglalót készítettünk minden versenynapról. Sikeresen működtünk együtt a TV 3 csatornával a Pozsonyi TV-vel a ligetfalusi és pozsonyi újságokkal valamint a Šport napilappal. Igyekeztünk medializálni a lóversenysportot de a népszerűsítésből sosem elég. Az év közben átalakítottuk internetes oldalunkat (www.dostihy.sk). Lóversenysportunk állandó népszerűsítést igényel, különböző célcsoportok felé. A szabadidő kihasználásában Pozsonyban nagyon erős a konkurencia. Ezen a téren is szeretnénk a jövőre újabb ötletekkel előállni.

 

 

* Október végén Varsóban került sor a felújított Középeurópai Turf Konferencia Kupa (KMET) versenynapra, ezt azelőtt Central European Breeder´s Cup néven ismertük. A versenynapon személyesen is részt vett. Mennyire volt elégedett a szlovákiai résztvevők teljesítményével?

 

A szlovák csapat hat lóból állt, ez a hazai lengyel lot után a legnagyobb volt annak ellenére, hogy mi vagyunk a legkisebb állam. Nagyszerű második helyet szerzett EASY TIGER a KMET CUP Mile 1600 m-es futamában, YPSILON KING erősen javulva harmadik lett. FINAL FLASH bronzérmet szerzett 1300 m-en a KMET Cup Sprint futamban. Varsói szereplésünket pozitívan értékelem. Láttattuk magunkat. A KMET felújításával kapcsolatban meg kell említenem, hogy Pozsony sokszor volt vendéglátója ezen országok tisztségviselőinek. Minden együttműködés a kompromisszumokról és lemondásokról is szól, habár sokszor nehéz őket elfogadni. Mind az öt tagországnak – Csehországnak, Lengyelországnak, Ausztriának, Magyarországnak és Szlovákiának – más az kiindulási helyzete, ez egy nagyon heterogén összeállítás. A Cseh köztársaság rendelkezik a legtöbb versenylóval, saját programja van, nincs a többiekre utalva. Lengyelország ill. Varsó régiónktól 700 – 800 km-re van és nincs kiépítve autópálya rendszere. Lovainak létszáma – beleértve az arab versenylovakat is – kielégíti saját szükségletüket. Tavaly például Lengyelországban egyetlen külföldön idomított ló sem indult. A három dunamenti ország – Ausztria, Magyarország és Szlovákia – szorosabban működnek együtt, jobban egymásra vannak utalva. 2010-ben koordinációs probléma is keletkezett, a Cseh és az Osztrák Derbyt ugyanazon a napon futották. Több előzékenységre volna szükség. Úgy látom, hogy sajnos az intenzívebb együttműködésre nincs igazán nagy akarat. Varsóban találkoztak a tisztségviselők, és a záróhatározat szerint az alapszerződést módosítani kell. Ezzel engem és az ausztriai Dr. Copart bízták meg. Határidő a szervezet Budapesti, valószínűleg január végi találkozója lesz. Pozsonyban december 3-án volt az öt társult ország hendikepereinek a találkozója. Ez is a praktikus, szakmai együttműködés példája. Először készítünk középeurópai klasszifikációt aminél az alapot a lovaknak a tagországok területén elért eredménye képezi. A klasszifikáció kor- és táv- szerint kerül elkészítésre, mégpedig sprinterek 1400 m-ig, mérföldes távúak 1800 m-ig, középtávúak 2200 m-ig és hosszú távúak 2200 m-en felül. Nagyon fontos, hogy a KMET varsói ülésén úgy határoztunk, hogy az együttműködést a jövőben is folytatjuk. Legközelebb Prágában lesz KMET Cup 2011 augusztus 7-én. Megegyeztünk, hogy a kupa idejét áthelyezzük október végéről augusztus elejére. Nagyon fontos, hogy hasonló teljesíményű lovak mérjék össze  erejüket. Megegyeztünk abban is, hogy a három főversenyben az 1200 m-es sprintben, az 1600 m-es mérföldes futamban és a 2400 m-es Classic futamban a dotációt 20 000 Euróról 30 000 Euróra emeljük, ami szolid ajánlat a tulajdonosi, futtató háttér felé. Minden kezdet nehéz, így volt ez a nagy politikában is, mikor az Európai Unió született. Mi bízunk az integrációban és az együttműködésben.

 

 

* Az előző évi nyilatkozatában azt mondta, aktuális téma a többfunkciós tribün építése. Milyen a helyzet most? Felidézné nekünk a tribün jellemzőit esetleg elhelyezését?

 

Nagyon pozitív, örömteli hírrel szolgálhatok. Mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterünk Simon Zsolt átértékelte a korábbi, a tribün építését befagyasztó döntését, így ezt a – már nagyon szükséges – beruházást a következő hetekben elkezdjük. Építészetileg egy modern, szerelhető vasbeton elemekből készült építményről van szó, a mai 320 helyes tribün és a Podkova étterem között, a pályától 6 – 9 m-es távolságban. Méretei: 72 m hosszúság, 20 m szélesség és 15 m magasság. Kapacitása 12 sorban összesen 1108 ülőhely. A földszinten fogadóterem, büfékkel és szociális helyiségekkel. A tribün utolsó negyedében mázsa, állatorvosi rendelő, orvosi rendelő, doppingvizsgálati helyiség, versenyintézőség, valamint öltözők a lovasok részére, továbbá pihenő helyiségek, masszőr és büfé lesznek. Az első emelet adminisztratív célokat szolgál majd, irodák, vendégszobák lesznek itt és a versenyüzem ülésterme. A második emeletre éttermet tervezünk 60 vendég számára, 15 V.I.P. páholy (egyenként 6 székkel) a tulajdonosok és más érdeklődők részére. Ugyanitt kerül elhelyezésre a célbírók, valamint a videokamera és videotechnika személyzete keverőpulttal és vágópulttal. A harmadik emeleten további 19 V.I.P. páholy és a versenyintézőség helyisége és a közvetítőhelyiség lesz. Ezeken kívül a második és harmadik emeleten különálló szolgálati páholyok lesznek. Minden V.I.P. páholy önálló TV készülékkel rendelkezik. 25 – 30 totalizatőr pénztárral számolunk. Minden emelet üvegezett, klimatizált, nagyon jó rálátással a pályára. Az új 50x20 m-es jártató 20 m-re a tribüntől, balra lesz. A parkolás átkerül a főbejárattal szembeni, úton túli területre, ahol 400 személyautó és 22 autóbusz parkolhat. A beruházás részeként a mai parkoló területén sétányokat alakítunk ki, padokkal, aszfalt utakkal. Komoly változásokra kerül sor a pályán is. 2013-tól úgynevezett balkezes futásra állunk át és a cél átkerül a Podkova étterem vonalára. A célegyenes 380 m hosszú lesz. Az új többfunkciós tribün felépítése a szükséges infrastruktúrával együtt 4 750 000 Euróba kerül majd. Teljesül a hazai turfbarátok sokéves álma és egyenrangúvá emel bennünket a szomszédos országokkal.

 

 

* Pénteken, november 26.-án a Szlovák turf XIII. Gála estjén zárul az idei évad a Pozsonyi Technopol épületében.

 

Tulajdonképpen minden versenyév egy történetsorozat a lovakról és az emberekről. Némelyik szereplője elégedett, mások kevésbé. Mint a versenyszezon szervezői, az év történéseire a maga teljességében és bizonyos felülnézetből kell tekintenünk. A célba értünk. Ennek ellenére meghosszabbítjuk az évadot a Gálaest november végére helyezésével. Ha azt akarjuk, hogy méltó társadalmi színvonalon tarthassuk, vendégekkel, kultúrális programmal, évértékelő versenyprogrammal és a többi szükséges tartozékkal, akkor ez számunkra nem lesz úgymond „könnyű versenynap”. Igyekeztünk semmiről sem megfeledkezni. Azért is választottuk november végét, hogy még minden emlék friss, aktuális legyen. A Gálaest az évad legsikeresebb szereplőinek a rendezvénye. Az értékeltek megérdemlik tiszteletünket, elismerésünket. Ezen alkalommal is szeretném a sikeres együttműködésért köszönetemet kifejezni minden tulajdonosnak, idomárnak, tisztségviselőnek, reklám és kereskedelmi partnereknek, külföldi partnerszervezeteinknek, újságíróknak, fotóriportereknek és mindenkinek aki segített az idei versenyszezon megszervezésében. Köszönet illeti alapítónkat, a Szlovák Köztársaság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumát. Az említettek aktív segítsége, együttműködése és kölcsönös tisztelete nélkül nem sikerült volna az versenyszezont olyan színvonalon biztosítani amilyet már megszoktunk.      

 

 

Pátek, Szécsi