Fontos tájékoztatás a lótenyésztők részére

KK , 2011. 06. 17., p - 17:46

Romániában az utóbbi időben a lovak fertőző kevésvérűsége (Equine Infectious Anemia, EIA) nevű betegség sorozatos esetei fordulnak elő. A betegség már tavaly megjelent, ezzel kapcsolatban a lovasok.hu oldalon részletes összeállítás olvasható, illetve a Magyar Hírlap is írt róla 2010. október 1-én.

Fennál annak a veszélye, hogy a betegség terjed, mivel több európai országban – így hazánkban is – előfordultak megbetegedések, melyek Romániából származó lovakra vezethetők vissza. A június 2-án honlapunkon megjelent Tájékoztatásban szereplő osztrák rendelkezések is azért születtek, mert az osztrák hatóság úgy értékelte, hogy a hazánkban talált beteg egyedek száma már indokolttá teszi a fokozott odafigyelést.

A megbetegedés az egyik legkártékonyabb a lótenyésztésben, a terjedését mindenképpen meg kell akadályozni, mivel az állományra óriási veszélyt jelent.

A tenyésztők és lótartók figyelmét arra hívjuk fel, hogy fordítsanak fokozott figyelmet a lovaik állapotára és az állategészségügyi előírások szigorú betartására. Ismeretlen lovakkal való mindennemű érintkezés tilos, a tartási helyre új egyed bevitelét kerülni kell, ha mindenképpen szükséges akkor csak ismert helyről származó és megfelelő állategészségügyi dokumentumokkal rendelkező ló vihető be, a szükséges karanténozás után. A lovak szállítását is a lehető legszükségesebb mértékűre kell csökkenteni, ennek során pedig az idegen egyedekkel való találkozást teljes mértékben kerülni kell! Tekintettel arra, hogy a virus vérszívó rovarok útján is terjed fokozott figyelmet kell fordítani a szúnyog- és légyirtásra.

Érdemes elolvasni a lovasok.hu „Hogyan védhetem meg lovamat a fertőző kevésvérűségtől” című tanácsait.

Javasolt továbbá, hogy minden lótenyésztő és lótartó vegye fel a kezelő állatorvosával a kapcsolatot és kérje ki a tanácsát a konkrét teendőkről.