125 éve született Pettkó-Szandtner Tibor

KK , 2011. 06. 20., h - 17:41

Pettkó-Szandtner Tibor a hazai lótenyésztés egyik legnagyobb alakja 125 éve 1886 június 20-án született a Pozsonyhoz közeli Bazinban.

Váczi Ernő egy alapos és részletes tanulmányban emlékezett meg róla a Kaisergalopp.blog.hu oldalon.

Pettkó-Szandtner Tibor tábornok alkotásai világszintűek, az arab fajtában végzett munkássága csodálatra méltó. A magyar kocsizásról írt könyve pedig a hajtósport bibliája, a hazai fogatsport eredményeit ezzel a munkájával alapozta meg. Az ügetőpálya 1933 augusztus 29-i megnyitóját akkor már Bábolna parancsnokaként is megtisztelte, mégpedig a világ négy befogási és hajtó módjának bemutatásában vett részt magyar négyesfogattal bábolnai arab anyakancákat hajtva. A kitűnő lófotográfus Waltner Berta által a célnál készített kép számos kiadványban megjelent már. A fogatával a négyesfogatok szépségversenyében is résztvett, ahol ő győzött.

Pettkó-Szandtner Tibor  túlzás nélkül állítható, hogy egy zseni volt, óriási műveket hagyott az utókorra. A hazai lótenyésztőknek sokkal többet kellene foglalkozni a munkásságával és a fiatal szakemberek elé példaképül állítani személyét. Emlékezzünk arra is, hogy a sors, a politika és a történelmet csináló emberek sokszor igaztalanul bántak vele és ezért élete végét száműzetésben kellett töltenie. A jelenkor kárpótolni nem tudja, tisztelegjünk emléke előtt azzal, hogy személyét és eredményeit a lehető legszélesebb körben megismertetjük.