Rádiháza - 100

KK , 2012. 06. 03., v - 16:45

100 éves Rádiháza

A centenáriumi ünnepségre május 27-én került sor a hagyományos pünkösdi lovasverseny keretei között. A megemlékezés az alapító előtti főhajtással, sírjának megkoszorúzásával kezdődött. Az eseményt nagyszámú vendég kereste föl, akiknek változatos programmban volt részük, a díjugrató verseny szüneteiben érdekes lovas bemutatókra is sor került. A fedeles lovardában pedig az elmúlt 100 év dokumentumaiból és fényképeiből, továbbá a megnyert tiszteletdíjakból rendeztek egy érdekes és színvonalas kiállítást.

Nagyborosnyói Bartha László, amikor 1912-ben 7 félvér kancával elindította a tenyésztést, valószínű nem arra gondolt, hogy az általa elindított ménes egyszer 100 éves lesz, célul azt tűzte ki, hogy nemes, szívós tetszetős lovakat tenyésszen. Nemes cselekedete azonban jó folytatókra és követőkre talált.

A ménes 100 év alatt a politikai és gazdasági válságoknak köszönhetően átélt sok megpróbáltatást, nehéz időszakot, de sok erőfeszítéssel sikerült a működést mindvégig fenntartani. Nagy eredmény, hogy most megünnepelhette az évfordulót és mindehhez a tenyésztői munka országszerte és nemzetközi viszonylatban is elismerten magas színvonalú.

A ménes ügetőtenyésztéssel 1950 óta foglalkozik, ebben a minőségben az utóbbi évek egyik legsikeresebb tenyésztője hazánkban.

Az adatokról, eredményekről dr. Török Erzsébet a ménes állatorvosa összeállított egy részletes és nagyon jól megszerkesztett kiadványt, melyben a sok adat mellett számos fénykép is tanúskodik a múltról. Külön értéke, hogy a helyhez erősen kötődő családokat, melyek  generációk óta szolgálják a ménest, részletesen bemutatja.

Fel kell hívni a figyelmet, arra, hogy a ménes működését a legtovább - 1953 óta - Török László úr irányította különböző posztokon, aki a mai napig aktív.

A könyvből az is megtudható, hogy a ménes elnevezése sokszor változott a száz év alatt. A ménesi munka, a magas szakmai színvonal azonban szinte változatlan volt, úgy a lótenyésztésért elkötelezett vezetők, mint a ménes dolgozói részéről. Ők teremtették meg a kiemelkedő eredmények alapjait. A kezeik között felnőtt csikók teljesítményükkel folyamatosan felhívják a figyelmet a helyre, ahol születtek, így vált a Rádiháza név fogalommá.

A ménes további működéséhez - a mostani nehéz időszakban – sok erőt kitartást kívánunk. Reméljük, hogy az elkövetkező évek, évtizedek jobb körülményeket hoznak, mint az első 100 év és így az áldozatos munka is jobb eredményeket hoz.